rouw- en stervensbegeleiding

De ‘dingen des levens’ overkomen ons meestal zomaar. En zo gebeurt het dat je éénsklaps geconfronteerd wordt met je eigen ‘eindigheid’ wanneer je ziek wordt. Wanneer er geen vooruitzicht meer is op genezing. Wanneer je als rouwende alleen achterblijft. Hoe ga je hiermee om als stervende en rouwende, als familie en mantelzorger, als tochtgenoot en begeleider?

Alhoewel er al tal van organisaties en instanties heel wat waardevols kunnen aanbieden rond het thema ziekte, dood en rouw, vinden we het een meerwaarde om je mee te nemen op een ‘energetische ontdekkingstocht’. De aandacht gaat hier vooral uit naar:

 • wat nog niet uitgesproken is, maar toch bestaansrecht kan krijgen;
 • wat nog onzichtbaar is en toch vorm mag hebben;
 • wat onbenoembaar is en toch in ons diepere bewustzijn kan binnendringen.

Hoe verleg je dan die grenzen in jezelf om te kunnen doorgroeien naar wie je echt in jouw ware wezen bent? Hoe is het dan om op een liefdevolle en aandachtige manier bij de ander in lijden aanwezig te zijn en te blijven? En tegelijkertijd ook jouw eigen lijden te eren? Via je uiterlijke en innerlijke zintuigelijke waarneming verken je jouw fysieke gewaarwordingen, emoties en overtuigingen. Het zijn vaak jouw beste leermeesters.

Ster-facilitatorsopleiding

Deze training bestaat uit drie modules, geschikt voor alle mensen die geconfronteerd worden met rouw- en sterven vanuit persoonlijk of professioneel vlak. In de drie modules bieden we een aantal paradigma’s en tools aan die je kan helpen in dit innerlijke groeiproces. We hopen via dit aanbod jou te begeesteren op zoek te gaan naar wat je vanuit jouw ware wezen beweegt en stuwt om je innerlijke grenzen te verruimen. Zo kan je vanuit jouw essentie de ander écht nabij zijn met een warm en open hart. Je ervaart dat jouw aardse leven ingebed is in een veel groter en grootser Leven. Warme gevoelens van stille innige vreugde en diepe waarachtigheid worden jouw deel. Het mysterie van leven en dood laat zich geleidelijk openbaren.

Je kan de drie modules in willekeurige volgorde aanvatten. In de lente (na de Paasvalkantie) is er de module 'Subtiele communicatie bij sterven en rouw' (zie module A hieronder). Daarna vinden in herfst de twee weekends 'De dood is niet het einde' plaats (zie module B hieronder). We vervolgen in het voorjaar (na de Kerstvakantie) met de module 'Anders omgaan met rouwen - van loslaten naar een zielsverbondenheid'(zie module C hieronder).

MODULE A: Subtiele communicatie bij sterven en rouw

In deze module van vijf sessies van telkens vier uur richten we ons op de weg voor het sterven en de ultieme dood.

We oefenen in het echt aanwezig zijn, zodat de ander zich helemaal erkend en begrepen kan voelen.

 • We krijgen voeling met onze emoties en leren conflicten hanteren.
 • We buigen ons over de zingevingsvraag vanuit onze kern en respecteren ook de ander hierin.
 • We geven ruimte aan warme lichamelijke aanwezigheid en we verkennen de verbondenheid over de dood heen.

MODULE B: De dood is niet het einde

Deze module van twee weekends opent je naar de dimensies over de dood heen. We verkennen hier ons eigen sterven en dood en wat na ons leven nog ons deel kan zijn. Het tweede weekend leren we stervenden begeleiden over de dood heen of zielen die de overgang niet goed gemaakt hebben. Ons stervens- of rouwproces krijgt hierdoor een andere inkleuring en beleving.

Je schrijft je apart in voor elk weekend. Om het tweede weekend te volgen, dien je wel het eerste weekend ooit gevolgd te hebben.

MODULE C: Anders omgaan met rouwen

Deze module van vijf sessies van telkens vier uur rond rouw leidt je naar een nieuwe verbondenheid met de overledene. Je geeft ruimte aan het verhaal, de emoties, het diepe gemis, de stilte en de leegte in jezelf. Je zal merken dat er uitwisseling van warme gevoelens en gedachten mogelijk kunnen zijn over de dood heen. Je volgt de weg 'van loslaten naar een zielsverbondenheid'.

INTEGRATIE

Na iedere module volgt er een integratiedag. Om te kunnen deelnemen moet je in de praktijk staan op professionele of vrijwillige basis. Een integratiedag bestaat uit 2 delen. In de voormiddag is er een supervisiemoment, waarin deelnemers cases uit de praktijk aanbrengen. In de namiddag worden de vaardigheden van de voorbije module geoefend en verdiept. Deze integratiedagen zijn verplicht als je het certificaat van Ster-facilitator wil bekomen.

PRESENTATIE

Als je het volledige traject hebt afgelegd in een periode van maximum drie jaren, dan kan je het certificaat van Ster-facilitator bekomen. Je dient dan een korte presentatie van ongeveer 15 min. te geven van een uitgewerkte case. Hierin licht je toe hoe je de vaardigheden van de opleiding geïntegreerd hebt bij de begeleiding van een rouwende- of stervende. De presentatie gebeurt tijdens een integratiedag in gesloten groep van supervisoren en collega cursisten.

GECERTIFIEERD STER-FACILITATOR

Je ontvangt een certificaat van Ster-facilitator als:

 • je het hele traject hebt doorlopen (de drie modules en de 3 integratiedagen);
 • je minimum de basismodule van het intuïtief groeitaject 'Intuïtieve basisvaardigheden' gevolgd hebt;
 • je een kort verslag hebt gemaakt na elke module met als inhoud: wat heb ik er mee gedaan, wat heb ik er uit geleerd en hoe pas ik dit toe in de praktijk;
 • je minimum aan drie lichtcirkelmeditaties meegedaan hebt;
 • je een korte presentatie hebt gegeven op het einde van je traject;
 • je een positieve evaluatie over je volledige traject ontvangen hebt van het supervisieteam.

Als gecertifieerd Ster-facilitator:

 • ontvang je een bewijs dat je minimum 70 uren cursus (theorie, praktijk en persoonlijk groeiwerk) en 18 uren supervisie gevolgd hebt;
 • word je automatisch toegelaten tot de profesionele opleiding Psycho-energetica (zie EPECA).

Algemeen

Locatie

Alle lessen gaan door in de Kring in Merksem, uitgezonderd module B. Deze gaat door in De Kluizerij in Affligem.

Opmerking

Voor deze modules en integratiedagen kun jij je inschrijven in de volgorde naar jouw keuze. Ze zijn ook los van elkaar te volgen. Heb je in het verleden reeds een module gevolgd en wil je die herhalen, dan heb je recht op een korting. De grootte van de korting is afhankelijk van hoe lang het geleden is dat je de betreffende module gevolgd hebt. Vraag aan het secretariaat je kortingsbedrag en -code aan.schema intuitieve ontwikkelinggetuigenissen hope methodiek


Volg ons

Blijf op de hoogte over het laatste nieuws en updates. Voel je vrij om het mee te verspreiden!Over ons

Timotheus-Intuïtie vzw, die het belangrijkste onderdeel  uitmaakt van het Timotheus Project, is een gespecialiseerde vormingsinstelling, erkend door het Vlaams ministerie van cultuur. Al meer dan 25 jaar zijn we actief op het gebied van de niet-formele educatie. We leggen ons toe op intuïtieve ontwikkeling, bewustzijnsverruiming, persoonlijke groei en levensverdieping.Contactgegevens

Timotheus-Intuïtie vzw
Administratief Centrum:
Jaak De Boeckstraat 73 bus 2 - (DE KRING)
2170  Merksem

Tel.: 03 644 06 60
E-mail: info@timotheus.org

Privacy verklaring >