logo
U bent hier: Timotheus Project > Blog > Artikel
Oorlog!

Een van de dingen die me altijd het meest zijn opgevallen in de geschriften van Sri Aurobindo (de befaamde Indische filosoof), is dat hij schrijft hoe de eerste signalen van de impact van het supramentale bewustzijn op de mensheid zullen tastbaar worden doordat er minder conflicten en oorlog in de wereld zullen komen. Bij het lezen van deze regels dacht ik altijd ‘ja dat is een verhaal voor de volgende generaties’. Tot ik vorige week tot mijn verbazing het volgend artikel las op www.express.be.

Dit is een hoopvolle berichtgeving voor de Paastijd en de lente!

Een fijn paasfeest aan allen. De veelvuldige reportages omtrent de conflicten in Oekraïne, Irak en Syrië creëren de foute indruk dat meer mensen sterven in crises en oorlogen dan ooit tevoren, schrijft psycholoog Steven Pinker in The Guardian:

 

"Onderzoekscentra in Oslo en Uppsala hebben alle oorlogen sinds 1946 in kaart gebracht en daaruit blijkt een onmiskenbare neerwaartse trend. Tussen de piek van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog daalde het aantal doden pro capita met een factor tien. In het midden van de jaren 2000 bleef de trend neerwaarts evolueren, deze keer zelfs met een factor 100. 

 

Ook de recente oorlogen in Irak en Syrië hebben de cijfers niet eens in de buurt gebracht van de dodentallen van de recente decennia. Ander data-onderzoek bracht eerder al grote dalingen in het aantal genocides en massamoorden aan het licht...

 

Maar zo lang het geweld niet totaal wordt uitgeroeid zullen er altijd voldoende explosies en wapengekletter overblijven om het nieuws te vullen. Dat alles terwijl het overgrote deel van de planeet een vervelend vreedzaam leven leidt zonder ooit een reporter te zien."

Het aantal oorlogsconflicten in een grafiek samenbracht

Pinker schreef in 2012 het boek The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, waarin hij het aantal oorlogsconflicten in een grafiek samenbracht.

Als u denkt dat we in bloedige oorlogstijden leven, kijk dan even naar deze grafiek:

 

 

"Ondanks de doemberichten die dagelijks in grote getallen de nieuwsmedia domineren is er maar een woord om 2012 te omschrijven en dat woord is ‘briljant’, schreef Pinker toen:


"Wie te veel naar politici luistert dreigt van het tegenovergestelde overtuigd te raken, namelijk van een gevaarlijke, wreedaardige wereld waarin onheil om elke hoek loert en de zaken er alleen maar op achteruit gaan. maar het tegenovergestelde is waar.  De grootouders van vele van de huidige babyboomers maakten twee wereldoorlogen mee. Vandaag groeit een ganse generatie op die er geen idee van heeft wat oorlog betekent. Volgens het Vredesinstituut in Oslo  zijn de voorbije tien jaar minder oorlogsslachtoffers gevallen dan eender wanneer in de vorige eeuw."


Blog,

Recente posts
Zen worden en zijn
Familiegeschiedenis