logo
U bent hier: Timotheus Intuïtie > Agenda > Activiteit
Murthada en Mustafa Ghazhi in concert

We leerden hen kennen via het initiatief ‘tafels voor vrede’ in Elcker-ik Antwerpen in de zomer. Murthadha en Mustafa zijn twee sympathieke ondernemende jongeren van Iraakse afkomst. Via Syrië en Libanon zijn ze anderhalf jaar geleden in België gestrand. En wat is hun Nederlands al goed!

 

We waren heel erg geraakt door hun authentiek verhaal en verlangen om zich in België te integreren na een traumatische tijd in oorlogsgebied. Maar vooral  hun muziek ontroerde ons. Murthada speelt flamencogitaar, Mustafa gitaar. Ze mochten onlangs in het stadshuis spelen voor de burgemeester. 

 

Hun papa was dokter in Irak. Maar omdat hij aan gewelddadige overheidsmilities niet de documenten wilde leveren die ze van hem eisten, kreeg hij bedreigingen. Hij besloot in 2003 met zijn vrouw en drie jonge kinderen naar Syrie te vluchten. Daar brak dan een tweede oorlog los, zodat ze geen uitweg meer hadden dan begin 2016 te vluchten naar het Westen. Anderhalf jaar later heeft Murtadha zijn diploma Nederlands gehaald. Nu volgt hij tweedekansonderwijs in Hoboken voor het diploma secundair onderwijs. Daarna wil hij geneeskunde studeren.

 

Murthada en Mustafa hebben aanvaard om voor ons hun muziek te brengen. Na de pauze is er kans om vragen te stellen over hun leven als vluchteling en als nieuwe belgen. De opbrengst van de avond gaat integraal naar financiële ondersteuning voor hun studies.


Waar: Prov. Antwerpen - Kring (Jaak de Boeckstraat 73, Merksem)
Wanneer: Vrijdagavond 8 dec (20-22 u)
Prijs: vrije bijdrage